Episode 121: Kunsten å skape musikk fra et sted som flyter

Emile the DukeI denne episoden har jeg gleden av å samtale med Emile Aasen, også kjent under artistnavnene Emile the Duke. Vi ble kjent da vi startet på Hartvig Nissen VGS i 1999, og vi tilbrakte mye tid sammen ettersom begge var særdeles interessert i hip-hop og rapmusikk. I motsetning til meg fortsatte Emile med musikken og de siste par årene har han helt fortjent fått en del oppmerksomhet fra både musikk- og kulturlivet i Norge. I flere år har jeg ønsket å lag en podcast med Emile uten at jeg helt kan forklare hvorfor, men jeg har hele tiden tenkt at det han gjør er gyldig for kreative utviklingsprosesser generelt. På flere måter representerer han en kunsterisk arketype og jeg tror mange har mye å lære av de relativt få som tør å gå sine egne veier uavhengig av den responsen (eller mangel på sådan) de får fra omgivelsene. Emile og jeg tok en Skypeprat og forsøkte å nøste litt i hva det er han egentlig holder på med og hva det er som driver ham i arbeidet. I løpet av samtalen utforsket vi kunstneriske og kreative prosesser generelt, vi snakket om Ayn Rands bok The Fountainhead, om Emiles kommende musikkprosjekter, om Ramellzee og andre legender fra hip-hop og musikkmiljøet. Vi snakket også om meditasjon, perspektivene til Chogyam Trungpa Rinpoche og eventuelle koblinger mellom meditasjon og musikk. Vi forsøkte videre å nøste litt i hva det er Emile egentlig ønsker med sitt neste mussikalbum. Noen kjernespørsmål som kan utledes fra hele samtalen er kanskje følgende: fra hvor i oss selv er det vi skaper kunst? Formidler vi kunsten fra et “åpent og friskt” sted, eller springer det ut fra “gode ideer” eller det vi tror folk vil høre? Hvordan vil vi at det skal kjennes ut eller oppleves for den som lytter eller for de som tar del i kunsten vi lager?

Dersom du blir inspirert (eller provosert) av dette intervjuet, og ønsker å skrive et kortere eller lengre innlegg i etterkant, kan du sende inn bidrag via følgende side. Artiklene vil bli publisert sammen med intervjuet og på en egen samleside.

Episode linker:
Emile the Duke

Her er en fantastisk Mix-tape:

Her ser du et utvalg av musikkvideoene til Emile The Duke:James Alexander Arnfinsen (redaktør)
James Alexander Arnfinsen (34) er lærer og arbeider i Osloskolen. Han har bred erfaring innenfor dialogbasert prosessledelse, nærværstrening og konflikthåndtering. Ta kontakt med James på følgende adresse: james.arnfinsen @ gmail.com
James Alexander Arnfinsen (redaktør)
James Alexander Arnfinsen (34) is a teacher, his subjects being geography, religious studies and sports science. He is currently working as a teacher in Oslo, Norway. In his spare time he practices Aikido, a Japanese martial art.