Episode 120: Mikrobrygging, meditasjon og tilstedeværelse i livet

kennethI denne episoden har jeg gleden av å samtale med musiker og ølbrygger Kenneth Larsen fra Danmark. Kenneth bor på Vækstcentret i Nørre Snede sammen med sin kjæreste Kiku Day. Til daglig arbeider han i Odense Symfoniorkester der han spiller klarinett. Ved siden av dette har han sitt eget mikrobryggeri som heter HumlepraXis, en virksomhet han beskriver som sin “utvidede hobby”. Jeg kan like godt si det med en gang – Kenneth brygger fantastisk godt øl!

I likhet med mange andre nordmenn har jeg vokst opp med den primitive norske fyllekulturen. Ettersom jeg nå anser meg selv for å være voksen oppleves det som viktig å støtte opp under en mer ansvarlig drikkekultur. Etter min mening er fremveksten av mikrobryggerier og interessen for godt øl et positivt skritt i riktig retning ettersom det blir mer rom for selve nytelsen, samværet og de gode samtalene. I så måte har jeg lenge ønsket å lage en podcast om øl og mikrobrygging. Idéen har vel og merke stått på “lager” lenge, også selve opptaket som ble gjort i sommer, men nå er den endelig klar.

Opptaket ble gjort like etter at Kiku og jeg kom tilbake fra en 6-dagers samling i forbindelse med utdannelsen Sustainable Co-Creation. Dette er et tverrfaglig lederutviklingsprogram i regi av Michael StubberupSteen Hildebrandt og Arawana Hayashi (se forøvrig egne podcastepisoder med alle tre). Vi sitter på kjøkkenet og Kenneth har stekt en fantastisk god pizza. På bordet står en rekke forskjellige flasker med hans egenproduserte øl. Det ble en lang og deilig aften der vi snakket om alt fra mikrobrygging, meditasjon, aikido, samfunnsutvikling, musikk og mat. I podcasten over har jeg forsøkt å trekke ut noen essenser og under kan du lese en oppsummering:

(02:20) En irrasjonell motivasjon for ølbrygging
Kenneth forklarer hva det er som motiverer ham til å brygge øl og trekker frem en slags irrasjonell “drive”; det gir jo egentlig ikke mening å skulle bruke så mye tid og ressurser på å brygge øl, men det kjennes allikevel viktig ut og det har satt seg i systemet hans, som et slags virus. For meg ligger det også noe irrasjonelt, men viktig i dette med å nyte godt øl. I lang tid har jeg vært identifisert med tanken om at jeg skal/kan/burde “redde verden”. Det er ikke for ingenting at jordkloden pryder nettsidens logo! Jeg har godt på alskens kurs og utdannelser, lest forferdelig mange bøker, laget podcaster og meditert som om håret mitt stod i brann, og i mange år har jeg sett for meg å skulle bli en viktig person som gjør viktige saker og ting. Paradoksalt nok har lederutdannelsen nevnt over lært meg å gi slipp på alle disse forestillingene! Nå forsøker jeg heller å fokusere på de små og nære tingene i livet. I denne sammenhengen har øl og sanselige nytelser vært viktig for meg. Kenneth forstår denne dynamikken og peker på hva det er som gjør øldrikking litt annerledes andre sosiale samværsformer. Det kan være at man “slipper” litt dypere og den lille rusen bidrar kanskje til at noe av den oppspentheten man ellers går å bærer på i hverdagen faller fra?

(08:15) Oppspenthet og evnen til å gi slipp
Oppspenthet og stress har forøvrig vært et eksistensielt tema for meg i mange år, noe jeg blant annet utforsket i podcasten med Michael Stubberup en tid tilbake. Vi diskuterer videre her i hvilken grad det å nyte en god øl kan spille positivt inn med tanke på stress i hverdagen. Den konvensjonelle oppfatningen er vel slik at man skal holde seg borte fra alkohol når man er stressa og eksempelvis sliter med søvnproblmer. Samtidig, slik Kenneth påpeker i samtalen, kan det skje noe viktig når man senker skuldrene og nyter godt samvær på pubben. Men det blir kanskje aldri noe mer enn en pause fra livets kjas og mas. Men så er dette kanskje selve poenget, at man nettopp ikke skal tenke instrumentelt i alt man foretar seg? Uansett, hvis det handler om å virkelig skulle gi slipp på ens eksistensielle kjepphester så er neppe øldrikking den direkte veien til transformasjon! Tross alt.

(12:10) Mindfull drinking…huh?
Kenneth har vel og merke skrevet om “mindfull beer” på bryggeriets nettside og dette er jo en ordkombinasjon man ikke hører så ofte! For ham har det vært interessant å utforske hva som skjer med kroppen, oppmerksomheten og bevisstheten når man blir påvirket av alkohol. Han beskriver hvordan man alene og i stillhet kan registrere øyeblikk til øyeblikk hva som utspiller seg parallelt med at man for eksempel drikker et halvt glass øl. Er man i stand til å registrere de subtile forandringene som finner sted i ens egen kropp og i ens eget sinn? Og hvordan blir man rent faktisk påvirket? Det handler om å bygge opp en slags følsomhet for de sanselige fenomenene som utspiller seg i bevisstheten. Kenneth påpeker at det samme kan utforskes med kaffedrikking.

(19:00) Alkohols påvirkning på psykens barrierer 
Et interessant aspekt ved alkohol er hvordan det løsner litt (eventuelt mye) på de barrierene man går og bærer på inni seg selv. Noen mennesker oppdager at alkoholen kan bringe dem i kontakt med oppdemmende følelser. Alkoholen skaper dermed (på godt og vondt) et rom hvor det som faktisk er der får lov til å komme frem, en slags kompensativ prosess. Kanskje er man tilsynelatende glad i hverdagen, men når man drikker kommer tristheten eller aggresjonen frem. Eventuelt, man er full av alvor og seriøsitet i alt man foretar seg, men når rusen kommer er det gleden som slipper til! Her er det en klar paralell til de kompensative prosessene vi ser i forbindelse med nattens drømmer. Ved hjelp av symboler og drømmescener får vi feedback fra det ubevisste om hvilke følelser vi egentlig bærer på (for mer om dette temaet se eget intervju med Astri Hognestad, jungiansk analytiker og forfatter av en rekke bøker som omhandler drømmearbeid). Og i liket med drømmer om natten kan det være viktig å ta på alvor den “feedbacken” man får når man drikker, enten rusen er mild eller kraftig, for det man sier eller det man gjør er tross alt impulser som kommer fra en selv!

(21:30) Må det være en separasjon mellom det verdslige og det spirituelle? 
Kenneth bor som nevnt på Vækstcenteret i Danmark, et kurssenter for selvutvikling og meditasjon som har vokst opp rundt idéhistoriker og meditasjonslæreren Jes Bertelsen. De som er tilknyttet Vækstcenteret forsøker å veve sammen sine vanlige professjonelle liv med en seriøs interesse for meditativ fordypelse, et slags moderne “legkloster” kunne man kanskje si. De siste 7 årene har jeg reist regelmessig til Vækstcenteret i forbindelse med kurs og meditasjonssamlinger og det fasinerer meg hvordan stedet og menneskene som bor der forsøker å kombinere det verdslige med det spirituelle. Alle forfølger en seriøs (og tildels) radikal interesse for meditasjon og spiritualitet samtidig som de utviser livsglede og deltar i konvensjonelle aktiviteter, slik som jobb og familie. Det synes å være rom for det hele. Kenneth har som eksempel sin jobb som klassisk musiker, meditasjon og ølbrygging som sine hovedområder. Han påpeker dog at disse områdene ikke nødvedigvis skal kombineres samtidig! Når det er sagt er det også interessant å merke seg følgende fenomen hva gjelder alkohol og meditasjon, et fenomen som har å gjøre med en av bevissthetens tilgrunneliggende kvaliteter; uansett hvor beruset man måtte være så er det en del av bevisstheten som ikke blir, eller overhode kan bli, påvirket av alkoholen! Denne registrerende eller observerende delen av bevisstheten forblir uanfektet av bevissthetens innhold.

(28:30) Gjennomgang av Kenneths ølsortiment 
Vi tar en pause og Kenneth fyrer opp en ny pizza. Til podcastvertens store fornøyelse henter han frem flere flasker fra lageret og vi smaker oss gjennom nesten hele bryggeriets sortiment. Han brygger 6 faste sorter og to sesongøl. Her er litt info om de forskjellige øltypene fra nettsiden hans. La meg tilføye at de selvfølgelig er upasteurisert og dermed det som kalles “levende øl”: “Hærvejs Sol er en delikat pale ale med en god del aromahumle; En velhumlet amber ale med en fyldig og nuanceret smag; Hærvejs IPA er i den amerikanske stil med masser af aromatisk humle; Hærvejs Ild er en blonde brygget med kashmiri chili; Hærvejs Fyr er en ale brygget med friske granskud fra hærvejen; Hærvejs Røg er en behagelig røget øl med stemninger af lejrbål og whisky; Hærvejs Nat er en lakridsstout der er sort som natten; Hærvejs Jul er en kraftigt humlet øl i IPA stil“. For en mer utfyllende beskrivelse se Kenneths nettside.

humlepraxis1

(32:45) Kunsten å ikke jage etter de gyldne øyeblikkene
Samtalen fortsetter og vi utforsker relativiteten og flyktigheten i (smaks)opplevelser. Den ene dagen kan man ha en fantastisk opplevelse – det var simpelthen den beste ølen man noen gang hadde smakt! Kenneth poengterer at man gjerne forsøker å gjenskape slike øyeblikk neste weekend, men da blir det ikke det samme. Det er mange ting som spiller inn, for eksempel det humøret man er i, hvor man er og hvem man er sammen med. Dette bringer meg inn på et tema jeg selv utforsker innenfor kampkunsten aikido, men også i livet forøvrig. Jeg forsøker nemlig å oppdage de korte øyeblikkene i livet hvor det virkelig er kontakt, der det flyter, hvor jeg kjenner meg levende, våken og lett til sinns. Slike øyeblikk er ofte fylt med en basal vennlighet og noe uanstrengt og naturlig finner sted. Jeg kaller disse tilstandene for “aiki moments” (aiki betyr noe slikt som “unification of universal energy”). Slike øyeblikk synes å være forbundet med det kroppslige og sanselige og i så måte kan de gjerne oppstå på pubben. Det paradoksale er at selv om man vet hva som kjennetegner slike øyeblikk så er det vanskelig å skape eller gjenskape dem med viljen!

For mer om ølbrygging anbefaler jeg nettsiden til Kenneth og de linkene han selv har lagt ut der. Der finner du også informasjon om hvor øllet kan kjøpes. Under kan du se noen bilder fra bryggeriet:

This slideshow requires JavaScript.

James Alexander Arnfinsen (redaktør)
James Alexander Arnfinsen (34) er lærer og arbeider i Osloskolen. Han har bred erfaring innenfor dialogbasert prosessledelse, nærværstrening og konflikthåndtering. Ta kontakt med James på følgende adresse: james.arnfinsen @ gmail.com
James Alexander Arnfinsen (redaktør)
James Alexander Arnfinsen (34) is a teacher, his subjects being geography, religious studies and sports science. He is currently working as a teacher in Oslo, Norway. In his spare time he practices Aikido, a Japanese martial art.
 • James Arnfinsen

  Artikkel som hevder at øl, særlig Pale Ale og øl med mye humle, kan virke forebyggende mot Alzheimer: http://www.side3.no/–a-drikke-l-jevnlig-reduserer-risikoen-for-alzheimers-og-parkinson/3422788465.html

 • James Arnfinsen

  Etter 8 sammenhengende dager med kurs på Vækstcenteret i Nørre Snede, Danmark, var det godt å nyte en av Kenneth sine øl like før hjemreise. Kan hilse å si at julebrygget smakte fortreffelig 🙂

 • James Arnfinsen

  Politiske ungdomspartier foreslår å senke avgiften på øl og øke avgiften på sprit, slik at det blir en lavere terskel for folk å drikke øl ute. Jeg synes dette er en meget god ide. Å møtes over en øl på en trivelig pub skaper glede og samhold, men når det koster 105 kroner for glasset, som det gjør mange steder, blir det problematisk! (30.11.15) http://www.nrk.no/norge/vil-ha-billigere-ol-pa-byen-_-dyrere-sprit-hjemme-1.12676147

 • James Arnfinsen

  Alle som er interessert i godt øl bør sjekk ut nettsiden til CAMRA; Campaign for Real Ale:

  CAMRA, the Campaign for Real Ale is an independent, voluntary organisation campaigning for real ale, community pubs and consumer rights. ​CAMRA was formed in March 1971 by four men from the north-west who were disillusioned by the domination of the UK beer market by a handful of companies pushing products of low flavour and overall quality onto the consumer.

  http://www.camra.org.uk/

 • James Arnfinsen

  Oi, oi! Nytt pizzasted åpner i Trondheim som også skal tilby mye godt øl:

  – Det blir en levende tapperekke, med fat på bare 20–30 liter slik at vi kan skifte ølsorter ofte. Vi skal ha mye håndverksøl, sier Lian.

  http://www.adressa.no/nyheter/okonomi/2015/12/18/%C3%85pner-ny-restaurant-p%C3%A5-Solsiden-i-vinter-11933321.ece