Episode 87: Våken hvile – en vei til nærvær, avspenning og empati

Jan-NeveliusI denne episoden har jeg gleden av å nok en gang samtale med Jan Nevelius fra Sverige. Han er en internasjonalt høyt ettertraktet aikidolærer og jobber ellers med forskjellige former for behandling. Han underviser også ved Stockholms universitet, Karolinskas komplementärmedicinska utbildning, og holder regelmessig kurs og forelesninger om østlig kroppskunskap i sammenheng med stressrelaterte tema. Han er nå aktuell med en bok som heter Vaken vila – en väg til avslappnad närvaro. I starten av intervjuet forteller han om den lange prosessen med å skrive boken (10 år!), og deretter diskuterer vi behovet for nettopp vaken vila i den tiden vi lever i. Nevelius forteller videre om hvordan vaken vila kan knyttes til vår egen kulturtradisjon, blant annet gjennom fenomenet kura skymning, og i denne sammenhengen forteller han også historien om sin farfar som på mange måter var en ekte “svensk yogi”. Videre utforsker vi kroppen forstått som inngangsport til nærvær og avspenning og vi ser på noen av de utfordringene som kan oppstå når mennesker begynner å søke indre ro og balanse. Et annet spennende tema vi tar opp er koblingene mellom nærværstrening og empati. Hvilke problemstillinger oppstår når krigere begynner å praktisere nærvær? (f.eks. jagerflypiloter). I den siste delen av intervjuet forteller Nevelius mer om den intensjonelle oppbygningen av selve boken, og vi drar flere interessante paraleller til blant annet kampkunst, ledelse, podcasthosting og teater. Episoden avsluttes med en forklaring av tegnet enzo; kalligrafisirkelen som er kjent fra østlige visdomstradisjoner (et symbol  han også har anvendt i boken).

Dersom du blir inspirert (eller provosert) av dette intervjuet, og ønsker å skrive et kortere eller lengre innlegg i etterkant, kan du sende inn bidrag via følgende side. Artiklene vil bli publisert sammen med intervjuet og på en egen samleside.

Episode linker:
Jan Nevelius (bio)
Vaken vila (offisiell nettside)

James Alexander Arnfinsen (redaktør)
James Alexander Arnfinsen (34) er lærer og arbeider i Osloskolen. Han har bred erfaring innenfor dialogbasert prosessledelse, nærværstrening og konflikthåndtering. Ta kontakt med James på følgende adresse: james.arnfinsen @ gmail.com
James Alexander Arnfinsen (redaktør)
James Alexander Arnfinsen (34) is a teacher, his subjects being geography, religious studies and sports science. He is currently working as a teacher in Oslo, Norway. In his spare time he practices Aikido, a Japanese martial art.
 • James Arnfinsen

  I intervjuet over refererer jeg til en konferanse om mindfulness som ble avholdt i Oslo 8.-9. november “Mindfulness i arbeidsliv og ledelse”. Jeg filmet en del av foredragene, blant annet foredraget knyttet til hvordan mindfulness andvendes blant jagerflypiloter. Jeg synes foredragsholder Anders Melans reiser flere viktige problemstillinger (spesielt helt i starten), og det er interessant å høre om hvordan mindfulness fremstår i kontakt med prestasjonskulterer.
  Foredraget ser du under:

  “Erfaringer fra prosjekt mental trening i prestasjonsmiljøer 2011-2015 Toppidrettsutøvere og militært personell på jagerfly og helikopter skvadroner v/Anders Meland”

  “Erfaringer fra prosjekt mental trening i prestasjonsmiljøer 2011-2015” – Anders Meland from NFON on Vimeo.

 • James Arnfinsen

  Her er en kort videosnutt med Jan Nevelius fra en paneldiskusjon med flere aikidolærere (blant annet Miles Kessler som driver med Integral Aikido). Jeg har et ønske om å trene med Miles Kessler og intervjue ham på et senere tidspunkt.