Episode 77: Mindfulness – en utfordrende levevei

I denne utgaven av serien “Våkenhet og vennlighet” har jeg gleden av å samtale med Michael de Vibe. Han er lege og arbeider til daglig ved Kunnskapsenteret i Oslo, men er også tidligere leder for Norsk Forening for Oppmerksomt Nærvær (NFON). I samtalen utforsker vi nettopp nærværstrening, eller det som også kan beskrives som oppmerksomhetstrening eller mindfulness. Vi går særlig inn på noen av de utfordringene knyttet til hvordan mindfulness omtales og anvendes. Er det slik at mindfulness presenteres som en “quick fix”-løsning? Kan det være at vi underkommuniserer ubehaget som følger i kjølvannet av regelmessig trening i oppmerksomt nærvær? Hvis så, hvorfor er det slik? Dette er bare noen av de  svært aktuelle problemstillingene som reises i intervjuet. Denne episoden er relevant for alle som arbeider med mindfulness, eller for de som ønsker å etablere en mer regelmessig (livs)praksis.

Dersom du blir inspirert (eller provosert) av dette intervjuet, og ønsker å skrive et kortere eller lengre innlegg i etterkant, kan du sende inn bidrag via følgende side. Artiklene vil bli publisert sammen med intervjuet og på en egen samleside.

Episode linker:

Michael de Vibe
Norsk Forening for Oppmerksomt Nærvær (NFON)

Andre personer, tema og ressurser vi peker til i samtalen:
Oppmerksomhetstrening, bok av Kåre Lie
Heal thy self, bok av Saki Santorelli
When The Past is Present, bok av David Richo (som ble intervjuet i episode 78)

“Når vi blir nærværende blir vi nærværende både til det som er behagelig og til det som er ubehagelig…å være i den prosessen, å våge å gå nærmere i møte med de sidene av meg selv som ikke er så gode å være med, det krever tålmodighet, det krever trening, det krever vennlighet – det krever virkelig en disiplinert innsats. Det er ikke lett å få det til og det er ikke for ingenting at det er få som vier livet sitt til dette – det er faktisk en ganske utfordrende levevei”  

Michael de Vibe, levevei.no

James Alexander Arnfinsen (redaktør)
James Alexander Arnfinsen (34) er lærer og arbeider i Osloskolen. Han har bred erfaring innenfor dialogbasert prosessledelse, nærværstrening og konflikthåndtering. Ta kontakt med James på følgende adresse: james.arnfinsen @ gmail.com
James Alexander Arnfinsen (redaktør)
James Alexander Arnfinsen (34) is a teacher, his subjects being geography, religious studies and sports science. He is currently working as a teacher in Oslo, Norway. In his spare time he practices Aikido, a Japanese martial art.
 • James Arnfinsen

  Anbefaler denne kronikken skrevet av Ida Solhaug og Jonas Jakobsen, publisert i Morgenbladet 24.05.2013:

  “Kritikere av selvutviklingskulturen mener at mindfulness bidrar til selvsentrerthet og forhindrer samfunnsengasjement. Men det motsatte later til å være tilfelle. Dualismen som selvutviklingskritikere oppstiller mellom selvundersøkelse på den ene siden og sosialt engasjement på den andre, er misvisende. I mindfulness-psykologien finner vi radikale korrektiver til kulturens selvsentrerte tendenser.”
  http://morgenbladet.no/debatt/2013/innsikt_for_bedre_utsyn#.UaIBzWQp3Fw

  • Kathrine Aspaas

   Er så takknemelig og imponert over det du gjør, James!
   Har lagt samtalen ut som dagens anbefaling på Raushetens Tid på Facebook. Forsøkte å lenke til deg, men fant deg ikke. Har du trukket deg tilbake fra Face?
   🙂

   • James Arnfinsen

    Takk for hyggelig tilbakemelding. Det er alltid inspirerende å samtale med Michael! Og ja, jeg har valgt å hoppe av facebook. Har i lengre tid vært litt frustrert over hvor fanget jeg har vært (og fremdeles er) av “jeg skal bare sjekke noe”-syndromet. Det har nå avtatt noe og jeg må ærlig innrømme at det er deilig å ikke måtte være “på” i så mange kanaler. Litt komisk er det allikevel at jeg stadig får lyst til å oppdatere fb-statusen min og si “det er deilig å ikke være på facebook” (haha).

    Lurer på om “jeg skal bare sjekke”-muskelen kan spores i hjernen? Hva er langtidseffektene av å stadig være “på”? Jeg er forøvrig ikke negativ til deling, elsker jo det naturligvis, slik du skriver om i boka, men jeg merker at jeg trenger å opparbeide noen sunne vaner på dette området!

 • Christian

  Veldig bra vinkling:-) God poenger og sammenligninger. Det finnes ingen quick fix 🙂 Den anbefalte kronikken er også viktig. Takk!

 • Kathrine Aspaas

  Takk for en ærlig og dypt givende samtale!
  Så takknmelig for at dere minner oss om oversalg og quick fix-lengselen – på en vennlig og trøstende måte.
  You made my morning!

 • James Arnfinsen

  Jeg var nylig i Oslo i forbindelse med konferansen “Mindfulness i arbeidsliv og ledelse” i regi av NFON. I den forbindelse filmet jeg en del av foredragene og nå er den første publisert. Det er åpningsforedraget til Michael de Vibe, der han setter ord på hva som er essensen i oppmerksomt nærvær (mindfulness), slik han selv forstår det. Anbefales!

 • James Arnfinsen

  Jeg vil anbefale en artikkel publisert på mindandlife.org som omhandler “The Dark Night of the Soul”. Artikkelen omtaler et forskningsprosjekt som forsøker å dokumentere og forstå de mer besværlige sidene ved meditasjonspraksis: http://www.mindandlife.org/research-and-initiatives/the-dark-knight/