Erkjenn deg selv – minimer presset

Unge i dag opplever et økende press om å være perfekt hele tiden, framstå som perfekte på sosiale medier og om å leve opp til uoppnåelige forventninger og idealer. I dagens samfunn stresser mange unge så mye at de gjør seg selv syke. Skal vi gi samfunnet skylden? Hva kan vi eventuelt gjøre som enkeltindivider for å prøve å motarbeide denne utviklingen?

Man kan ikke unnvære å bli påvirket av presset som eksisterer uten å måtte distansere seg totalt fra samfunnet. Som en 21 år gammel jente lever jeg midt i en tid hvor dette temaet er veldig aktuelt. Hadde det bare vært så enkelt å bare logge av internett. Hvis presset og forventningene forsvant ville nok flere unge vært lykkelig. Hadde det virkelig vært resultatet? Min teori er at presset er uunnværlig – man kan ikke unngå å bli påvirket, presset og forventningene finnes overalt – vi har til og med uoppnåelige forventninger til oss selv.

Er det ikke godt nok å være “vanlig” lengre? Har man mislykket i livet fordi man ikke har et friår etter videregående og reiser på jorden-rundt-reiser som man klistrer opp på sosiale medier? Er det ikke godt nok å bare leve livet sitt uten å måtte overbevise alle andre om at livet er perfekt? Når sluttet å “være seg selv” å være godt nok? Når bestemte samfunnet seg får å ikke akseptere at mennesker er forskjellige og unike – at det er menneskelig å ha både oppturer og nedturer. Hvem sier at et godt liv ikke lenger er godt nok?

I dag er det som ung, en nødvendighet å ta stilling til presset og forventningene som eksisterer. Dette er fordi man umulig kan unnvære å bli påvirket av presset og forventningene. Derfor er det viktig å gjøre seg selv bevisst på at man blir påvirket. Når man vet hvordan og av hva man blir påvirket av er det enklere å forebygge graden av effekten presset har. Her kan dine egne tanker være din viktigste styrke. Det sies at tro kan flytte fjell – noe det ligger mye sannhet i. Hvis man klarer å erkjenne sine egne tanker og følelser vil man kanskje kunne endre effekten forventningene har – hvert fall prøve å minimere effekten.

Når man er bevisst på sine egne tanker og følelser kan man bruke kunnskapen om sin egen kropp til å slappe av og til å ta pauser når man trenger det. De fleste tenker at avslapping er noe de eldre må gjøre for å passe blodtrykket, men det er også viktig for unge. Man skal kunne ha energi til å gjøre akkurat hva man vil – ikke bli tappet for energi på grunn av meningsløse forventninger.

Selv om man ikke føler på at man trenger en pause, kan det være at kroppen trenger det. Det er derfor det er viktig å lytte til kroppen slik at man vet hvordan man kan hjelpe den. Hjelper man kroppen sin, hjelper man også seg selv med å finne en indre ro. Når man er bevisst på at kroppen og tankene blir påvirket vil det kanskje bli enklere å endre noen av de mentale representasjonene man har.

Å sette av tid til å bare slappe av og ha det kjedelig er viktig – ingen har et liv med bare fantastiske dager. Man må bruke tid på å bare være seg selv, bare kjenne på følelsene sine – bli kjent med seg selv. Ikke gjennom sosiale medier eller forventninger, men gjennom deg selv – dine egne følelser og dine egne tanker. Dersom man klarer det, vil livet bli enklere ettersom man kanskje klarer å distansere seg fra forventningene man føler på. Dine egne tanker og verdier kan være med på å bygge deg opp som person slik at de negative tankene ikke trenger å være så skumle.

Til slutt vil jeg ha med et sitat fra den animerte filmen The Incredibles. Ett veldig beskrivende sitat som sier noe om utviklingen samfunnet vårt tar. Husk at alle er unike med forskjellige kvaliteter og egenskaper – slik hadde det ikke vært dersom alle var like.

When everyone’s super – no one will be.

Elise Waardal Nilsen

Elise Waardal Nilsen

Elise Waardal Nilsen studerer markedsføringsøkonomi ved VIA UC i Danmark. Hun er på sitt fjerde semester i utdanningsforløpet, hvor hun er utplassert hos Trendhim – en online bedrift i Horsens, Danmark. Elise har bodd i Danmark i snart 2 år og er opptatt av hvordan kulturforskjeller og forventninger påvirker mennesker.
Elise Waardal Nilsen

Latest posts by Elise Waardal Nilsen (see all)

Elise Waardal Nilsen