Episode 63: Sabona – konflikthåndtering kan læres

I denne episoden har jeg gleden av å snakke med pedagog, forfatter og konfliktarbeider Synøve Faldalen. Sammen med Åse Marie Faldalen, Vigdis R. Faldalen Thyholdt og Lars Thyholdt har hun skrevet boken Sabona – Jakten på de gode løsninger. Konflikthåndtering kan læres! I samtalen forteller Synøve mer om bakgrunnen for Sabona (som på zulu betyr “jeg ser deg”) og om hvordan denne innfallsvinkelen til konflikthåndtering har blitt utviklet i forlengelse av arbeidet til fredsforskeren Johan Galtung. Hun deler også erfaringer fra det konkrete arbeidet med å bringe konflikthåndteringsferdigheter inn i barnehage, skole og arbeidsliv. Episoden er relevant for alle som vil lære mer om hvordan jobbe med konflikt i hverdagen. Det arbeides forøvrig med en egen nettside med Sabona-ressurser (kommer snart).

Denne episoden er en del av en pågående serie som heter “Konflikt som utviklingsvei

Dersom du blir inspirert (eller provosert) av dette intervjuet, og ønsker å skrive et kortere eller lengre innlegg i etterkant, kan du sende inn bidrag via følgende side. Artiklene vil bli publisert sammen med intervjuet og på en egen samleside.


Episode linker:  

Kjøp boken her
Sander skole

Puttara FUS barnehage
SABONA – Verktøy for konflikthåndtering (pdf)
Transcend.org

Johan Galtung viser frem ryddematta, bildet hentet fra flux.no

James Alexander Arnfinsen (redaktør)
James Alexander Arnfinsen (32) er utdannet lærer gjennom NTNU og arbeider ved Åsvang Skole i Trondheim. Han har en variert opplæring innenfor dialogbasert prosessledelse, nærværstrening og konflikthåndtering. I fritiden trener og instruerer han aikido. Han er oppvokst i Oslo, men har studert og arbeidet i Trondheim siden 2005. Ta kontakt med James på følgende adresse: james.arnfinsen @ gmail.com
James Alexander Arnfinsen (redaktør)
James Alexander Arnfinsen (32) has a teaching qualification from the Norwegian University of Science and Technology (NTNU), his subjects being geography, religious studies and sports science. He is currently working as a teacher in primary school. In his free time he practices Aikido, a Japanese martial art that in it´s essence is about creating a healing relationship towards oneself and others. James lives in Trondheim, Norway.
 • James Arnfinsen

  Her er en reportasje fra NRK Dagsrevyen om Sabona og opplæring i konflikthåndtering i barnehager (20.12.14). http://tv.nrk.no/serie/dagsrevyen/NNFA19122014/20-12-2014#t=25m35s

 • Tor Mikalsen

  Hei, hørte denne for 1 1/2 år siden, men glemte å gi tilbakemelding. Sabona er veldig spennende. Eg kjøpte boka også. No kikker eg innom på nytt for repetisjon 🙂

  • James Arnfinsen

   Takk for tilbakemelding, og jeg er helt enig! Bruker elementer fra Sabona nesten daglig i jobben som lærer!