Episode 63: Sabona – konflikthåndtering kan læres

I denne episoden har jeg gleden av å snakke med pedagog, forfatter og konfliktarbeider Synøve Faldalen. Sammen med Åse Marie Faldalen, Vigdis R. Faldalen Thyholdt og Lars Thyholdt har hun skrevet boken Sabona – Jakten på de gode løsninger. Konflikthåndtering kan læres! I samtalen forteller Synøve mer om bakgrunnen for Sabona (som på zulu betyr “jeg ser deg”) og om hvordan denne innfallsvinkelen til konflikthåndtering har blitt utviklet i forlengelse av arbeidet til fredsforskeren Johan Galtung. Hun deler også erfaringer fra det konkrete arbeidet med å bringe konflikthåndteringsferdigheter inn i barnehage, skole og arbeidsliv. Episoden er relevant for alle som vil lære mer om hvordan jobbe med konflikt i hverdagen. Det arbeides forøvrig med en egen nettside med Sabona-ressurser (kommer snart).

Denne episoden er en del av en pågående serie som heter “Konflikt som utviklingsvei

Dersom du blir inspirert (eller provosert) av dette intervjuet, og ønsker å skrive et kortere eller lengre innlegg i etterkant, kan du sende inn bidrag via følgende side. Artiklene vil bli publisert sammen med intervjuet og på en egen samleside.


Episode linker:  

Kjøp boken her
Sander skole

Puttara FUS barnehage
SABONA – Verktøy for konflikthåndtering (pdf)
Transcend.org

Johan Galtung viser frem ryddematta, bildet hentet fra flux.no

James Alexander Arnfinsen (redaktør)
James Alexander Arnfinsen (34) er lærer og arbeider i Osloskolen. Han har bred erfaring innenfor dialogbasert prosessledelse, nærværstrening og konflikthåndtering. Ta kontakt med James på følgende adresse: james.arnfinsen @ gmail.com
James Alexander Arnfinsen (redaktør)
James Alexander Arnfinsen (34) is a teacher, his subjects being geography, religious studies and sports science. He is currently working as a teacher in Oslo, Norway. In his spare time he practices Aikido, a Japanese martial art.
 • James Arnfinsen

  Her er en reportasje fra NRK Dagsrevyen om Sabona og opplæring i konflikthåndtering i barnehager (20.12.14). http://tv.nrk.no/serie/dagsrevyen/NNFA19122014/20-12-2014#t=25m35s

 • Tor Mikalsen

  Hei, hørte denne for 1 1/2 år siden, men glemte å gi tilbakemelding. Sabona er veldig spennende. Eg kjøpte boka også. No kikker eg innom på nytt for repetisjon 🙂

  • James Arnfinsen

   Takk for tilbakemelding, og jeg er helt enig! Bruker elementer fra Sabona nesten daglig i jobben som lærer!