Episode 32: Er det å leve det samme som å bo?

Tone Wasbak Melbye har valgt å leve uten fast bosted. Nylig skrev hun en kronikk i Aftenposten og i denne samtalen utforsker vi noen av de problemstillingene hun reiste der. Hva er årsaken til at de fleste av oss velger en lineær livsførsel? Hvilke forhold ved samfunnet holder igjen eller jobber i mot de som ønsker å leve på utradisjonelt vis? Hva forteller det egentlig om vår kultur når de fleste ønsker eget hus eller leilighet? Er det mulig å tøye grensene for hva som er privat og offentlig rom? Og sist men ikke minst, hva er det som gjør oss lykkelig og hvordan kan vårt levesett spille inn på nettopp lykke? NB! Vi oppfordrer lytterne til å først lese kronikken Et liv som husløs. 

Dersom du blir inspirert (eller provosert) av dette intervjuet, og ønsker å skrive et kortere eller lengre innlegg i etterkant, kan du sende inn bidrag via følgende side. Artiklene vil bli publisert sammen med intervjuet og på en egen samleside.

Episode linker:
Et liv som husløs, kronikk av Tone Wasbak Melbye (20.02.12)
Retten til å være individualistisk, motsvar av Guri Idsø Viken (22.02.12)
Indignasjon i boligmarkedet, respons av Even Tomte (25.02.12)
Fredsbevegelsen Fyllesjuk i Folkedrakt

James Alexander Arnfinsen (redaktør)
James Alexander Arnfinsen (34) er lærer og arbeider i Osloskolen. Han har bred erfaring innenfor dialogbasert prosessledelse, nærværstrening og konflikthåndtering. Ta kontakt med James på følgende adresse: james.arnfinsen @ gmail.com
James Alexander Arnfinsen (redaktør)
James Alexander Arnfinsen (34) is a teacher, his subjects being geography, religious studies and sports science. He is currently working as a teacher in Oslo, Norway. In his spare time he practices Aikido, a Japanese martial art.
 • Erik Andreas Larsen

  Når Tone nevnte parkene i Kina, kom jeg til å tenke på når jeg var på besøk i Japan. Der hadde man parker hvor familier kunne eie en liten flekk, si 2 kvadratmeter da, og som man da benyttet som et privatoffentlig sted. Vi fant dette ut når vi tilfeldigvis hadde satt oss på en sånn flekk og familien som eide den kom. Men det var ikke noe problem. Vi fikk sitte og de delte maten som de kom med og drikken sin med oss. Det ble en veldig hyggelig kveld.

  Dette besøket var på vårparten av året under Cherry Blossom sesongen, så parkene var jo konstant full av folk. De ble virkelig benyttet. Jeg tenker at Japanere, iallefall de som lever i byer, blir jo på en måte tvunget til å bo ekstremt trangt, så de blir mer avhengige av å kunne benytte andre typer rom til eksempelvis sosialisering, siden de ikke har plass til andre enn segselv i hjemmet.

  En annen interessant ting er å se på land har så godt vær at folk derfor tilbringer mer tid utenfor hjemmet sitt, der det også er mulig å sove ute uten å risikere å fryse ihjel i løpet av natten. Sånn sett er det jo ikke rart at i kalde Norge så “må” man ha et sted å bo. Men kanskje er det uheldig at man bare prioriterer hjemmet, ja, av de mange grunnene som dere er innom i episoden.

  Jeg likte forresten veldig godt den ideen til hun venninnen din som skulle åpne cafe og legge til rette for at man kunne henge sin private kopp opp på veggen. Veldig artig =] Det er jo et lite steg for å viske litt ut dette skille mellom privat og offentlig.

  • Erik Andreas Larsen

   Fant et bilde fra den kvelden i japan. Ser eieren av parkflekken til høyre der. I godt humør. Det var vanlig å komme rett fra jobb og til parken, derfor går han i dress fortsatt.

  • James Arnfinsen

   Ja, det er en artig ide med koppene. Det er denne cafeen jeg refererte til: http://blogg.annaskafe.no/#home 

 • Erik Andreas Larsen

  Ja, glemte en ting. Jeg lurer fortsatt på hvor Tone sover om natten. Er det bare hos venner? Eller kombinerer hun det med hostel, hotel, telt, campingvogn, soving under åpen himmel?

 • James Arnfinsen

  Artikkel publisert i Afenposten 2. juli 2013 som tar opp utfordringen med å bo annerledes, f.eks. i seilbåt: http://www.osloby.no/nyheter/—Vi-foler-oss-ikke-som-uteliggere-7245316.html#.UdLenD4p2xw